Dualna karijera sportaša

Sportska dvoran Žatika u Poreču, od 27. siječnja 2023. bit će zapamćena i kao dvorana gdje se prvi puta u Istarskoj županiji raspravljalo o dualnoj karijeri u sportu. Nakon održanog Sportskog dnevnog boravka u Rijeci (25. studenog 2022. godine), Sportska zajednica Istarske županije bila je domaćin drugog od šest stručnih skupova koji će se provesti u sklopu projekta: „Uspješna karijera nakon sportske karijere: Sustav podrške u zapošljavanju sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini“.  Skup su pozdravili gđa Patricia Percan, prof., pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, gosp. Ugo Mussiza, zamjenik gradonačelnika Grada Poreča, Zoran Jendrašić, prof., stručni suradnik za sport Grada Poreča i Mladen Pavićević, predsjednik Sportske zajednice Istarske županije. Prije početka panela, o Karijernom centru za sportaše HOO-a govorila je Snježana Pejčić, a o dual karijeri u sportu, projektima, zakonskoj regulativi i projektu radi kojeg je organiziran ovaj skup, sudionicima skupa se obratila Romana Caput-Jogunica, voditeljica projekta i predsjednica Komisije za dual karijeru u sportu HOO-a.

Iz panela poslodavaca u kojem su sudjelovali Nina Stepčić, predstavnica BAT-a, Gea Damjanović, predstavnica INFOBIP-a i Aleksej Mišan Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Pula, važno je istaknuti interes navedenih poslodavaca za uključivanje u sustav podrške u zapošljavanju sportaša. Predstavnice poslodavaca su bivše sportašice te obzirom na osobno iskustvo istaknule su mnogobrojne kompetencije koje sportaši stječu tijekom sportske karijere: organiziranost, samodisciplinu, odgovornost, snalaženje u nepoznatim situacijama, upornost ka ostvarivanju cilja te uspješno prevladavanje u stresnim situacijama. Pučko otvoreno učilište nudi programe osposobljavanja za trenera košarke i sportskog penjanja te programe cjeloživotnog obrazovanja, završetak srednjoškolskog obrazovanja te različite programe strukovnog srednjoškolskog obrazovanja. Osim zapošljavanja, BAT nudi pripravništvo i mogućnost stjecanja iskustva u različitim poslovima, te klizno radno vrijeme (osim za zaposlene u proizvodnji gdje je rad u smjenama). Gea Damjanović je istaknula nekoliko dobrih primjera prakse sportaša zaposlenih u INFOBIP-u. Obzirom na osobno iskustvo, kazala je: „Bavljenje sportom je posao.  Sportaši nemaju praktičkog stručnog iskustva u nekoj profesiji, ali imaju veliko iskustvo koje je traženo na tržištu rada, a to je planiranje i ostvarivanje malih ciljeva do velikog cilja“.

U panelu sportaša sudjelovali su Jelena Vuković, osvajačica paraolimpijske medalje, Giovanni Cernogoraz, olimpijac i osvajač medalje i Dominik Družeta, osvajač europske medalje.  Jelena je 30 godina u sportu, uspješno je završila studij teologije i zaposlena je u Istarskim domovima zdravlja. Istaknula je problem vrlo malog broja sportaša s invaliditetom koji imaju posao, te nas sve pozvala da pogledamo film „Skriveni pupoljci boljeg društva“ koji je premjerno prikazan u Puli. Film će uskoro biti prikazan u Zagrebu, a tematski je povezan s temom ovog panela. Giovanni i Dominik su u pričuvnom sastavu MORH-a te pohvaljuju ovaj model suradnje HOO-a i Ministarstva obrane koji im omogućuje posvećenost sportu. Dominik je magistar kineziologije i uz sportsku karijeru je uspješno završio fakultet koji ima propisanu prilagodbu za studente kategorizirane sportaše. Sportaši su istaknuli važnost osnivanja Karijernog centra za sportaše iz kojeg posljednjih mjeseci primaju hvalevrijedne informacije o obrazovanju i zapošljavanju.

Na kraju, važno je istaknuti da je Istarska županija osnovala Fond za sport s ciljem edukacije trenera, a nakon ovog skupa nadamo se  da će se suradnja nastaviti organizacijom radionica za sportaše i za trenere o dualnoj karijeri u sportu. Na ovom skupu je sudjelovalo 20-tak sudionika, a  za cjelokupnu organizaciju  ovog stručnog skupa  zahvalni smo Matiji Červeni, mag. cin., tajniku Sportske zajednice Istarske županije.

Zaključci:

  1. Sportska zajednica Istarske županije prepoznala je važnost dualne karijere u sportu i u suradnji s predstavnicima regionalnih i lokalnih tijela te poslodavaca koji su sudjelovali na panelima u petak, 27. siječnja 2023. godine će utvrditi mogućnosti suradnje vezano za obrazovanje, pripravništvo i zapošljavanje u interesu kategoriziranih sportaša (2022. godine 38 stipendiranih sportaša od I. do III. kategorije i 92 sportaša od IV. do VI. kategorije)
  2. Uspostavljena je suradnja između Sportske zajednice Istarske županije i Karijernog centra sportaša HOO-a te će se utvrditi potreba organiziranja radionica za sportaše i trenere vezano za dualnu karijeru u sportu koju Karijerni centar provodi u suradnji s resornim ministarstvom i Hrvatskom olimpijskom akademijom.
  3. Pučko otvoreno učilište u Puli omogućuje sportašima koji nisu završili srednju školu tijekom sportske karijere, pohađanje raznovrsnih strukovnih programa koji omogućuju zapošljavanje i samozapošljavanje nakon sportske karijere, a sportašima koji žele ostati u sportu trenutno omogućuje osposobljavanje za trenera u dva sporta, no radit će sukladno interesima i potrebama na izradi drugih programa osposobljavanja u sportu.
  4. Istaknut je interes poslodavaca za suradnjom sa Sportskom zajednicom kojeg je potrebno definirati na regionalnoj razini.
  5. Obzirom da je ovo prvi skup o dualnoj karijeri u sportu, potrebno je u plan aktivnosti za ovu i naredne godine planirati 1-2 aktivnosti koje su tematski usmjerene na dualnu karijeru u sportu (obrazovanje, zdravlje, zapošljavanje, zdravlje, stručna podrška, akademska i školska prilagodba za sportaše) te poticati sportske klubove na suradnju s odgojno obrazovnim ustanovama tijekom godine kao i isticanje uspješnih sportaša koji tijekom sportske karijere uspješno ispunjavaju obveze u sportu i obrazovanju nagradom za dualnu karijeru u sportu.

Nakon dva uspješno provedena stručna skupa u Rijeci i u Poreču, do kraja veljače održat će se paneli sa sportašima i poslodavcima u Virovitici (17. veljače 2023.), te u Osijeku, Splitu i u Zagrebu (23. veljače 2023).

Zabilježila: Romana Caput-Jogunica prof. dr. sc., Komisija za dual karijeru u sportu HOO-a

Voditelj: Snježana Pejčić, voditeljica Karijernog centra HOO-a

 

video: https://www.youtube.com/watch?v=W1ddfVre5w8&feature=youtu.be

prilog vijesti: https://www.youtube.com/watch?v=uY-XxaKGpVI