Apel za kontinuiranim održavanjem sportskih aktivnosti sportskih klubova

Pula, 30. studenoga 2020.

STOŽERU CVILNE ZAŠTITE
ISTARSKE ŽUPANIJE

Apel za kontinuiranim održavanjem sportskih aktivnosti sportskih klubova

Cijenjeni,

S obzirom na izuzetno veliki interes članova naše Sportske zajednice za nužnošću nastavka aktivnosti bavljenja sportom, upućujem Vam ovaj Apel.

Dana 26.11.2020. godine objavljene su od strane Vlade RH nove epidemiološke mjere koje su stupile na snagu 28.11.2020. s trajanjem najmanje do 21.12.2020. kada će se utvrđivati stanje po ovim mjerama.

Sportska zajednica Istarske županije smatra da se te mjere moraju revidirati i prije svega omogućiti sve sportske aktivnosti klubovima i fitness centrima te nastaviti s njihovim radom – trenažnim procesima. Podredno, smatramo kako se ove mjere ograničenja moraju prilagoditi prema županijama u skladu sa njihovim epidemiološkim stanjem u RH.

Sportska zajednica Istarske županije trenutno broji 29.305 sportaša od kojih je 19.427 sportaša mlađih od 18 godina. Treba naglasiti da jedan dio naše djece, njih 2.000 do 3.000, nije registriran u konkretnom klubu jer u tim mlađim uzrastima još biraju sport kojim se žele baviti pa vježbaju u više klubova. U sportskim objektima i fitness centrima te na vanjskim igralištima dodatno se rekreativno sportom bavi oko 15.000 naših građana i to najmanje dva puta tjedno.

Ovaj Apel, osim u ime sportašica i sportaša organiziranih u klubove, upućujemo i u ime njihovih roditelja – građanki i građana Istarske županije. Naravno, pri tome najveća su nam briga naše najmlađe sportašice i sportaši, naša djeca koja se, prema informacijama koje masovno primamo od klubova i sportskih zajednica u Istri, prestaju baviti sportskim aktivnostima. Alarmantna je činjenica da od početka Pandemije COVID-19 se gotovo 50% djece udaljilo, odnosno ne sudjeluje u klupskim aktivnostima i ne bave se više sportom. Nadamo se da će se polako vratiti u svoje klubove i svojim sportskim aktivnostima, ali osnovano strepimo da će taj povratak biti dug i da će se nažalost određeni broj mladih potpuno udaljiti od bavljenja sportskim aktivnostima. Manji dio mladih je prestao baviti se sportom na zahtjev roditelja i njihove bojazni od moguće zaraze, ali oni se u praksi osvjedočuju da u klubovima vlada red i disciplina. Stoga su roditelji postali važna potpora našim naporima da klubovima omogućimo aktivnost uvjetima uvedenih mjera ograničenja i kroz ovo zimsko vrijeme. U ovakvoj situaciji ograničenja njihovih sportskih aktivnosti mladi gube interes za sportom i uvlače se, „s opravdanjem“, u ne naročito korisno trošenje svojeg slobodnog vremena na kompjutorske i internetske zabave.

Treniranja u klubovima nikako nisu žarišta COVID-19 jer naši se klubovi pridržavaju svih propisanih mjera vrlo striktno kroz ovo teško vrijeme! Ako ne poduzmemo nešto po tom pitanju, ostat ćemo bez djece u sportskim klubovima što će ubrzo rezultirati zatvaranjem velikog broja naših sportskih klubova, a dugoročno će ostaviti trajne posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje naše djece.

Ovim Apelom ističemo prednosti jednog trenažnog procesa koji se izuzetno pozitivno odražava na organizam djeteta i njegovo opće zdravlje. Svaki pojedini trenažni proces na djetetu/sportašu daje emotivne i funkcionalne učinke. Emotivni učinci kod djece su prvenstveno jačanje samopouzdanja, socijalizacije, te ono najvažnije – razvijanje pozitivne slike o sebi. Funkcionalni učinci nastaju uslijed procesa pojačanog podražaja/stimulacije ljudskog tijela koja tjera organizam sportaša da se prilagođava na novonastale promjene i pokuša uspostaviti optimalno funkcioniranje organa i organskih sustava – homeostazu. Tijelo je uspostavlja na način da pojača funkcije svih organa i organskih sustava te dovodi tijelo do pojačanog rada/funkcioniranja. Takvi trenutni efekti ako su učestali, minimalno 2 puta tjedno, dovode organizam u stanje pojačanog rada i funkcioniranja, a dugoročno stvaraju trajne pozitivne učinke na organizam i psihomotorno stanje djeteta/sportaša/osobe. Sportaši koji su već od mlađe dobi navikli na vježbanje, na ubrzani i efikasniji način pristupa novonastalim situacijama, brže detektiraju i prilagođavaju se novonastalim podražajima (razne smetnje, bolesti, tjelesne traume), efikasnijim biološkim procesima stimuliraju novonastale podražaja te u konačnici skraćuju vrijeme oporavka.

Ima još čitav niz znanstvenih razloga da otklonimo i utičemo na ukidanje uvedenih mjera zabrane treniranja i korištenja sportskih dvorana i igrališta i zatvorimo klubove! Međutim, kao što se i Svjetska zdravstvena organizacija nedavno referirala da je neophodno što više kretati se i baviti tjelesnom aktivnošću u vrijeme ove epidemije, naročito djeca i mladi, u cilju njihovog mentalnog i tjelesnog jačanja, tražimo da kao naš županijski Stožer zahtijevate i insistirate prema Nacionalnom stožeru Civilne zaštite izmjenu uvedenih mjera ograničenja bavljenja sportskim aktivnostima u klubovima i organiziranim sportskim centrima (fitness i teretane).

Očekujemo vašu podršku u našim nastojanjima da se nastave održavati sve sportske aktivnosti klubova, osim eventualno sportskih natjecanja povezanih s putovanjima na sportske utakmice ili manifestacije.

Srdačno,

Predsjednik
Sportske zajednice

Pavićević Mladen, v.r.