Obavijest Sportske zajednice Istarske županije

Cijenjeni članovi Sportske Zajednice,

Obraćam Vam se u ime Sportske zajednice Istarske županije, a u svijetlu ozbiljne situacije koju imamo u Istri i Hrvatskoj, kao dijelu ukupne svjetske društvene zajednice povodom pandemije Coronavirusa.

Prekjučer, 11.03.2020. uputio sam vam Preporuku kao plod dogovora na razini naše Sportske zajednice i Sportske zajednice grada Pule.

Unekoliko se moja preporuka razlikovala od preporuke koja vam je iz naše Sportske zajednice bila netom prije nje proslijeđena.

Radilo se o treniranju i takmičenju seniorskih ekipa koje nastupaju u najvišim državnim rangovima natjecanja. Naime, pulski klubovi, a tako i ostali istarski klubovi tog ranga, bili su dovedeni u neravnopravnu situaciju u odnosu na ostale klubove istog ranga takmičenja na nivou Hrvatske, pa je zaključeno kako im izuzetno, i to samo seniorskim ekipama, treba omogućiti sportske uvjete identične ostalim klubovima izvan Istre, ako već njihovi krovni strukovni savezi nisu imali razumijevanja za ozbiljnost situacije i nisu obustavili sva natjecanja.

S obzirom da je naša zajednička preporuka bila utoliko drugačija od preporuke sa razine Istarske županije, o tome sam obavijestio pulskog gradonačelnika i župana. Obojica su potom nastupila koordinirano i minimalne razlike u preporukama su bile shvaćene s obje strane. Oni su prije toga, već više dana, od strane nadležnih tijela na državnoj razini bili izloženi nedovoljnom razumijevanju za znatno veće i ozbiljnije restrikcije koje su prihvatili i donijeli kao Stožer Civilne zaštite Istarske županije zajedno sa županom i svim gradonačelnicima i načelnicima u Istarskoj županiji.

Da se radilo o nijansama koje nisu mogle, a niti su izazvale ma kakve probleme, vidi se iz svega par reakcija naših članica i pojedinih članova naših tijela. Zahvaljujem na danim dobronamjernim sugestijama. Da je postavljanje istarskih vlasti bilo i jeste primjereno ozbiljnoj situaciji i prije svega vrlo odgovorno, govore reakcije i potezi koji su s malim zakašnjenjem, ali sa svih najviših državnih, a u našem dijelu društvenih aktivnosti – i sa svih sportskih razina nacionalnih strukovnih saveza, povučeni. Nacionalna takmičenja i lige su do daljnjeg odgođene i prekinute pa su tako svi klubovi i sportaši u Hrvatskoj ponovno vraćeni u ravnopravni i jedini ispravni odnos sa svojim suparnicima sportskih terena.

Nadalje, naša je Sportska zajednica prenosila i prenosi vam stavove krovnih sportskih tijela – Hrvatskog olimpijskog odbora i Središnjeg državnog ureda za sport, te molim da se i ubuduće pridržavamo tih preporuka kao i do sada.

Ponašajući se i nadalje odgovorno, nemjerljivo doprinosimo bitno blažim posljedicama, nadamo se i u bitno kraćem vremenu u kojem će trajati ova ozbiljna opasnost po zdravlje svih nas.

 

U Puli, 13. ožujka 2020. godine

 

Predsjednik

Sportske zajednice Istarske županije

 

Mladen Pavićević