Obilježen 16. Dan istarskih planinara u Račjoj Vasi

Tristotinjak planinara protekle je nedjelje obilježilo 16. po redu Dan istarskih planinara, koji je održana na novootvorenoj obiteljskoj stazi Marećica, koja kružno kreće od Račje Vasi preko Svete Jelene i Rašpora natrag u Račju Vas, u organizaciji Planinarskog društva „Ćićarija“ iz Buja i Istarskog planinarskog saveza (IPS).

Ljubitelji prirode pristigli su iz svih dijelova Istre, a uz organizatore tu su bili planinari iz pulskih društava „Glas Istre“ i „Elektroistra“, umaški Planik, Pazinka, rovinjski Montero, Opatija, riječki Platak i slovensko kulturno društvo Bazovica, delnički Petehovac, čazmanske Garjevice te Bundek iz Murskog Središča. Međunarodnu notu dali su tradicionalni gosti iz Obalnog planinskog društva Koper te srpski planinari iz čačanskog društva „Dr. Kablar“. Pohod je trajao oko tri i pol sata, dužine osam kilometara, uz visinsku razliku od 270 metara nadmorske visine, a vrijeme je na trenutke prelazilo iz kišnog u susnježicu najavljujući tako dolazak zime na uspavanu istarsku ljepoticu Ćićariju. To naravno nije utjecalo na veselo druženje istarskih planinara, pa je početak bio rezerviran za otvaranje staze od strane načelnice laniške općine Roberte Medica, koja je prigodnim riječima zahvalila se na radu na ovoj stazi istaknuvši kako svaki takav pokušaj znači mnogo za ovu najsiromašniju i demografski najpoharaniju istarsku općinu.

Uz nju, okupljene su pozdravili i Goran Šepić, predsjednik IPS-a te idejni začetnik staze Milivoj Topić istaknuvši kako su izradu staze financirali županijski Odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Grad Buje, Sportska zajednica Grada Buja te tvrtke Rockwool i Simbol grafika. Da sve protekne u redu, pobrinuli su se vodiči iz Stanice planinarskih vodiča Istre i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Pule.
Posebnosti ovog planinarenja su bili dolazak slijepog planinara Feruča Lazarića, kojem je na kasnijoj svečanosti dano priznanje za ovogodišnje osvajanje Dinare i Olimpa. Uz njih, bilo je prisutno i tridesetak planinara iz pazinske male planinarske škole, kojima je to bio četvrti izlet u nizu, preko projekta „Edukacijom i kretanjem do zdravlja od malih nogu“ kojeg financira Središnji državni ured za šport, Zajednica sportskih udruga Grada Pazina i IPS. Najmlađa na pohodu, koja je pokazala veliku volju i upornost, bila je 4,5-godišnja Boni Butigan, koja je zajedno s ostalima produžila po stazi prema vrhu Gomila.

U “službenom“ dijelu programa podijeljena su priznanja i nagrade. Tako su zlatnu značku IPS-a dobili Ratomir Rukar, Boris i Marija Rumac, Stanko Vivoda te Marijan Krbavčić iz pulskog Glasa Istre. Za obilazak Istarskog planinarskog puta u jednom pohodu priznanja su dobili Dragan Drobnjak iz PD Elektroistra, te Goran Kos i Vladimir Rojnić iz PD Glas Istre. Priznanja za doprinos razvoju planinarstva u Istri su dobili Sonja Levak i Patricija Jedrejčić, Mladen Nikšić iz PD Pazinke te Igor Eterović iz PD Opatija. Brončane medalje Hrvatskog planinarskog saveza dobili su Aleksandar Dajić i Josip Horvat iz pulske Elektroistre.

Tekst i fotografije: Anton Finderle

Otvaranje staze je sufinancirano sredstvima Istarske županije, Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu iz projekta “Edukacijom i kretanjem do zdravlja” te Sportske zajednice Istarske županije.

Leave a Reply